Kuivaneulaus

7.12.2023

Dry needling?

Dry needling (DN) eli kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa akupunktioneuloilla tehtävää hoitoa. Kuivaneulaus on saanut alkunsa jo 1940- luvulla ja sen vaikutuksista on tehty lukuisia kliinisiä tutkimuksia. Kehon sisään ei injektoida mitään, vaan hoito perustuu neulan aikaansaamaan vaikutukseen. Neuloina käytetään ohuita, steriilejä suojakaasuun pakattuja kertakäyttöneuloja.

Dry needling-hoidossa käsitellään pehmytkudoksessa (myofaskia) sijaitsevia triggerpisteitä (TrP). Pinnallisempaa neuloitusta käytetään hoidettaessa esimerkiksi nivelalueen oireita ja heijastekivun alueita. Kuivaneulaus stimuloi immuunijärjestelmää paikallisesti ja laukaisee kehon omia paranemisprosesseja. Hoito poikkeaa kiinalaisesta akupunktiosta siten, että akupunktiossa hoidetaan meridiaaneilla eli energiakanavilla olevia akupisteitä. Kuivaneulaus ei siis ole akupunktiohoitoa.

Trigger-piste

Trigger-pisteet (TrP) ovat pinnallisissa lihaksissa kireinä juosteina tai hernemäisinä pisteinä tuntuvia herkkiä tai kipeitä kohtia. Kireät juosteet ovat jatkuvasti lyhentyneessä tilassa olevia lihassyitä. Tämä lyhentynyt tila estää lihasta toimimasta sille ominaisella tavalla, mikä heikentää kyseisen lihaksen aineenvaihduntaa paikallisesti.

Trigger-pisteet aktivoituvat yleensä toistuvan rasituksen, stressin tai kohonneen verenpaineen aiheuttamana tai esimerkiksi happamoituneen kehon muodostamana. Myös kroonisesta kivusta kärsiville kehittyy TrP:itä. Trigger-pisteille on tyypillistä heijastekipu. Tämä tarkoittaa sitä, että hoidettava piste voi sijaita yllättävän kaukana varsinaisesta kipualueesta.

Kuivaneulaushoidon kulku, käyttöaiheet ja sivuvaikutukset

Kuivaneulauksessa etsitään sormin tunnustelemalla trigger-piste johon steriili neula laitetaan. Kuivaneulauksella voidaan käsitellä tehokkaasti myös syvällä pinnallisten lihaskerrosten alla olevia lihaksia. Syvempien lihasten kohdalla määritetään tarkasti kehon anatomiset rakenteet, kuten hermojen ja verisuonten kulkureitit. Kun neula on asetettu paikoilleen saattaa tuntua hetkellistä paineen tunnetta ja joskus myös paikallinen lihasnykäys. Lihaksen supistuminen aiheuttaa lihasnykäyksen neulan osuessa herkistyneeseen triggerpisteeseen. Käsittelyn yleinen sivuvaikutus on ohimenevä arkuus neulatulla alueella. Neulalla voidaan tehdä dynaamista eli edestakaista liikettä, jolloin herkistyminen vähentyy ja lopulta poistuu kokonaan. Tällöin paikallinen kipu sekä heijastekipu häviää ja käsitellyn lihaksen toiminta palautuu ennalleen.

Hoito voidaan tehdä turvallisesti lähes kaikille kehon alueille. Tyypillisiä hoidettavia alueita ovat ylä- ja alaraajat, rintalihakset, selän, hartian ja niskan seutu sekä kasvojen alueella purentalihakset. Tyypillisiä hoidettavia vaivoja ovat muun muassa hartia- ja selkäkivut, migreeni, tenniskyynärpää, penikkatauti ja muut lihasperäiset kiputilat sekä nivelsäryt. Hoitomuoto soveltuu erinomaisesti myös urheilijoille.

Seuraa HerraHierojaa Somessa: